Kedves Látogatóink! Annak érdekében, hogy a webáruház használható és működőképes legyen, valamint, hogy a keresésének megfelelő termékeket jelenítsünk meg az oldalunk cookie-kat használ. A cookie használat megváltoztatható a beállítások módosításával.

Minden, amit tudnod kell a gabonamentes táplálásról

Minden, amit tudnod kell a gabonamentes táplálásról

Gabonamentes táppal ma már minden áruház és online üzlet kínálatában találkozunk. Az elmúlt években egyre több gyártó kínálatában megtalálhatóak és a kereslet is megnőtt a gabonamentes táplálás iránt. Ugyanakkor a legtöbb gazdi nem biztos, hogy tisztában van azzal, mikor és miért érdemes gabonamentesen táplálni egy kutyát. Vajon a kutyáknak egészséges, ha nem esznek gabonát? Vagy éppen ellenkezőleg – egy egészséges kutyának szüksége van a gabonára?  Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A kutyák alapvetően húsevőek

Valóban, a kutyák ragadozó, húsevő állatok. Nemcsak ősük volt az, de a ma élő kutyák biológiai jellemzői is erről tanúskodnak.  A húsevő és növényevő állatoknak nemcsak a fogazata, hanem a gyomra is különbözik egymástól. Míg a húsevő állatok gyomra együregű, addig a növényevőké többrétegű, összetett gyomor. Az tehát tény, hogy a kutyák húsevők, azonban a prédaállatokon keresztül őseik bizony gabonával is táplálkoztak. Az elejtett állatoknak ugyanis nemcsak a húsát, hanem a gyomrát is elfogyasztották. Ez pedig általában tele volt gabonával! Azonban ez a gabona már előemésztett volt, tehát a farkasok szervezetébe már így jutott be. Tehát már a kutyák ősei is képesek voltak megemészteni és hasznosítani a különböző gabonákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ételallergia kutyáknál, érzékenység, intolerancia

A kutyák tehát képesek hasznosítani a gabonából származó szénhidrátot. Alapesetben tehát nem indokolt, hogy kiiktassuk az étrendjükből.  Azonban az is tény, hogy alapvetően nincs szükségük gabonára. Szénhidrátra viszont igen. A gabonamentes tápok elterjedése többek között annak köszönhető, hogy egyre több kutya emészti meg nehezen a gabonát. Sőt sok esetben egyáltalán nem képesek megemészteni, ezt azonban érdemes orvosi diagnózisra alapozni.  Amennyiben bebizonyosodik az érzékenység, érdemes áttérni a gabonamentes táplálkozásra.

Mi történik, ha egy egészséges állattól vonjuk meg a gabonát?

Amennyiben egy kutya nem érzékeny a gabonákra, a fentiek alapján nem indokolt annak megvonása. Az sem jelent problémát azonban, ha gabona helyett más forrásból biztosítjuk számára a szénhidrátot. A jó minőségű gabonamentes tápokban megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát kerül, így az teljes értékű táplálást biztosít kedvencünknek. Összességében tehát a gabonamentes táplálás az arra érzékeny kutyáknál javasolt és elengedhetetlen. Azonban egészséges kutyáknál sem jelent problémát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gabonából származó szénhidrát pótlása

A kutyatápokban a legjellemzőbb gabonák a kukorica és a búza. Ezeket általában olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolják, melyek kiváló szénhidrát forrásként szolgálnak. Ilyenek például a burgonya, az édesburgonya és bizonyos gyümölcsök. Ezek az összetevők a gabonára érzékeny kutyák számára is könnyen emészthetők. Az összetevők vizsgálata azonban nem maradhat el ezeknél a tápoknál sem. A megfelelően magas hústartalom biztosítja a szükséges fehérjét, mely éppoly fontos, mint a szénhidrát. A gabonamentes tápokra gyakran jellemző a magas zsírtartalom, erre mindenképpen figyeljünk oda. A túl sok zsír és a mozgásszegény életmód elhízáshoz vezethet. Ez pedig további egészségügyi problémák forrása lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: #gabonamentes kutyatáp