Kedves Látogatóink! Annak érdekében, hogy a webáruház használható és működőképes legyen, valamint, hogy a keresésének megfelelő termékeket jelenítsünk meg az oldalunk cookie-kat használ. A cookie használat megváltoztatható a beállítások módosításával.

Mi a legfontosabb különbség a kis-, közepes és nagytestű kutyák táplálása között

Mi a legfontosabb különbség a kis-, közepes és nagytestű kutyák táplálása között

Amikor kutyatápot választunk, számos tényezőt kell figyelembe vennünk. A kutya életkora, fajtája, testmérete és aktivitása, esetleges speciális igényei mind-mind fontos szempontnak számítanak. Ma már szerencsére minden igény szerint differenciált tápokat találunk a kínálatban. A választás alapja azonban a megfelelő tudás és ismeret. Mit jelentenek például small, medium, large és extra large jelölések a tápokon? Mi az igazi különbség közöttük és miért fontos figyelembe venni a kutya testméretét is a táplálásnál? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk. 

Mit jelentenek a jelzések?

A legtöbb gazdi tisztában van a testmérettel kapcsolatos kategóriákkal. Ezeket általában angolul feliratok jelölik a tápokon. A small a kistestű kutyát, a medium a közepes testűt, a large pedig a nagytestű kutyafajtákat jelenti. Fontos már itt megjegyezni, hogy minden esetben a kutya felnőttkori méretéről beszélünk. A kis test vagy kis méret nem a kölyök életkort jelöli. Számos kölyöktáp is differenciálva van testméret szerint, de ebben az esetben is mindig a felnőttkori méret számít.

A gyártók általában azt is feltüntetik a terméken, hogy az adott méret pontosan hány kilogrammos kutyákra vonatkozik. Ez gyártóként és táponként is eltérő lehet, ezért mindig ellenőrizd le, hogy a te kutyád melyik kategóriába tartozik. Az alábbi besorolás csak tájékoztató jellegű, mindig az adott tápon lévő súlymeghatározás a mérvadó.

  • Mini – 3 kilogramm testsúlyig 
  • Small – 4-11 kg
  • Medium – 12-30 kg
  • Large – 30-40 kg
  • Extra large – 40 kg felett

Különbségek az összetevőkben

A különböző méretű kutyáknak nemcsak tápanyagban más a szükségletük, hanem hozzáadott kiegészítőkben is. Minden testméretnek megvannak a jellegzetes problémái, lehetséges betegségei. A méret szerint differenciált tápokban általában a kutyára jellemző egészségügyi probléma megelőzésére szolgáló összetevők is vannak. Ilyenek például nagytestű kutyáknál az ízületvédők, mint a zöldkagyló, glükozamin és kondroitin. A kistestű kutyáknak sokszor érzékenyebb az emésztésük, melynek támogatására, kímélésére szintén gondot fordítanak a receptúrában.

Különbség a tápszem méretében

Az egyik legfontosabb különbség a kutya mérete szerint készült tápok között a szemcseméret. Fontos tudni, hogy az emésztés már a szájban, a rágásnál kezdődik. A táp itt összekeveredik a nyállal és már így kerül a gyomorba. Ez pedig az optimális tápanyag felszívódást segíti elő. Ha egy kutya egyben nyeli le a tápszemcsét, az negatívan befolyásolhatja az emésztést. Egy nagytestű kutya számára nem megfelelő az a szemcseméret, amit egyben le tud nyelni. Egy kistestű kutyus pedig a túl nagy szemcseméretet nem tudja elrágni. Tehát nagyon fontos, hogy a táp szemcsemérete a kutya testméretéhez legyen igazítva.

A rágás pedig nemcsak az emésztéshez, hanem a fogak ápolásához is szükséges. A tápszemcsék bevonata finoman dörzsöli a fogfelszínt, ezáltal pedig tisztítja is. Számos táp extra fogtisztító bevonattal is el van látva, de ez csak akkor működik, ha a kutya megrágja. A túl nagy vagy túl kicsi tápszemet szinte biztos, hogy nem rágj meg a kutya megfelelően.

Válassz  mindig kutyád testméretének megfelelő jelölésű tápot, így nemcsak a megfelelő tápanyagot, de az ideális tápszemcse méretet is biztosítod számára.