Minden, amit tudnod kell a macskák depressziójáról

Minden macska egy külön személyiség, máshogy viselkednek és reagálnak a környezetükre.  Amikor azonban egy cica a tőle megszokottól eltérően viselkedik, érdemes megvizsgálni az okát. A cicagazdik gyakran nem ismerik fel, hogy kedvencük szomorú vagy depressziós lehet. Nagyon fontos, hogy ismerjük a cicánk személyiségét és a depresszióra utaló jeleket.

A depresszió tünetei macskáknál

A depressziót és a rosszkedvet jelezheti, hogy egy  macska túl sokat, vagy túl keveset nyávog. Mindezt természetesen magához képest. Előfordul, hogy szomorú, mély hangokat hallatnak.  A hangosabb macskák csendessé válhatnak, ha szomorúak vagy stresszesek. A csendesebb macskák pedig nagyobb hangerővel kommunikálnak, hogy felhívják magukra a figyelmet. Minden esetben figyeljük meg a macska szokásos viselkedésének változásait és tartsuk szemmel a kedvencünket.

A macska testbeszéde figyelmeztető jeleket adhat arra, hogy valami nincs rendben. A szemek, fülek, szőr és testhelyzet változásai mind fontos információkat hordoznak. Szomorúságra utalhat a hátrafelé dőlő fül, az összehúzott farok, felálló szőr.  A depressziós macskák általában agresszívabbak vagy félénkebbek, mint általában. Ha olyan viselkedési változásokat észlelünk, mint például rendellenes agresszió vagy félénkség, akkor ez jelezheti, hogy a macska lelkileg kibillent.

Hogyan viselkedik egy depressziós macska

Azon kívül, hogy a macska hangosabb vagy csendesebb lehet, a testbeszéde is sokat elárulhat a hangulatáról. Amikor a macska lehangolt vagy szomorú, akkor elveszítheti érdeklődését a korábban kedvelt tevékenységek iránt. Visszahúzódhat és elbújhat. Ez azonban nem mindig van így, mert a csendesebb macskák akár ragaszkodóbbá vagy szeszélyesebbé is válhatnak. Az idegenektől való félelem is fokozódhat. Maga a gazdi is kiválthatja a letargiát. Ha például változtatást vezetünk be az étrendjében, kidobjuk a kedvenc játékát, mert elhasználódott. Hiába veszünk neki újat, az nem biztos, hogy megvigasztalja.

Túlzott alvásigény

Az állatoknál a túlzott alvásigény szintén figyelmeztető jel lehet. A macskák általában sokat alszanak, de ha a cica levert vagy depressziós, akkor még inkább fokozódik az alvásigénye. Ha tehát változásokat észlelünk ezen a téren, az is bánatra utalhat. Az ápolatlanság is jelezheti a macska boldogtalanságát vagy egészségügyi állapotának változását. Jellemző tünet lehet, ha egy macska nem tisztogatja magát. Felhagy a szőrzet és mancs rendezgetésével, nyalogatásával. Ezért bundájuk, külsejük ápolatlanná válik. Ha ezt tapasztaljuk, több figyelmet kell fordítanunk rájuk, gyakrabban kell simogatni és kefélni őket. Ellenőrizni kell a füleket, szemeket, fogakat, orrot, körmöket és a fenekét is. Ha bármilyen gyanús vagy rendellenes tünetet észlelünk, akkor forduljunk állatorvoshoz.

Étkezési problémák

Amennyiben a macska hirtelen vagy egyáltalán nem eszik, az aggodalomra adhat okot. Az étvágytalanság jelzés lehet arra, hogy a macska szomorú vagy depressziós, és nem élvezi már korábban kedvelt ételeit. Igazi baj akkor van, ha már a legkedvesebb ételét sem eszi meg. Természetesen ilyenkor ki kell zárni a gyomor-és emésztőrendszeri megbetegedéseket. Miután egy állatorvos megvizsgálta a cicát és mindent rendben talált, elkezdhetünk gyanakodni a depresszióra.

Megváltozott szokások

A depresszió jele lehet egy cicánál, ha nem a megszokott módon ürít. Ha például nem csak az alomtálcába vizel, hanem a lakás más pontjára is. Hasonlóan gyakori tünet, amikor egy cica sokkal többet és intenzívebben kapar. Általában ilyenkor a stresszt próbálják levezetni. Előfordulhat, hogy valamiért szorong, vagy valamitől fél. A megnövekedett kaparás visszavezethető ezekre az érzésekre is.

Mik lehetnek a macska depresszió okai?

Az okok közé tartozhatnak betegségek vagy sérülések. Ezek ugyanis fájdalmat okozhatnak a cicának. Korlátozhatják a mozgását és cselekvési lehetőségeit, ami miatt nem érzi jól magát. Például egy macska elveszítheti játékosságát, és az étvágya is csökkenhet, ha fáj a foga vagy a gyomra.  Ha egy cica folyamatosan rosszul érzi magát hányinger miatt, biztosan megváltozik a viselkedése.

Egészségügyi problémák, mint például a hormonális egyensúlyhiány, a zsíros májbetegség is okozhatnak depressziót. Ide tartoznak még a felső légúti betegségek, a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés és a fogászati betegségek. Ezek mind befolyásolhatják a macska viselkedését és boldogságát

depressziós macska

A cicák is képesek gyászolni

Az elvesztés mindenki számára nehéz, beleértve a macskákat is. Ha egy családtag, vagy akár egy társállat eltűnik a családból, a cica szomorúságot és bánatot érezhet. Ez pedig depresszióhoz vezethet. Általában ez csak átmeneti állapot, és idővel javul. De ilyenkor érdemes alaposan átgondolni egy új kisállat befogadását. Fontos, hogy óvatosan döntsünk ebben a helyzetben. A cica lelkében azonban nemcsak a nagy változások okozhatnak zűrzavart.  Az alom megváltoztatása, egy új parfüm használata, vagy bármilyen más, a cica számára kellemetlen változás szintén okozhat búslakodást. Mivel nem tudják elmondani panaszaikat, így próbálják felhívni a figyelmünket.

Mit tegyünk, ha depresszióra gyanakszunk?

Ha úgy gondoljuk, hogy macskánk beteg, mielőbb forduljunk állatorvoshoz. A táplálék és folyadékhiány rövid idő alatt súlyos következményekkel járhat az egészségére nézve. A különböző kezeletlen sérülések korlátozhatják a macska mozgását és fájdalommal járhatnak. A régi műtétek és sérülések is okozhatnak krónikus fájdalmat, amelyek folyamatos kezelést igényelnek.

 

A macskák depressziójának kezelése számos tényezőtől függhet. Bármi is okozza a búskomorságot, nagyon fontos, hogy extra időt és figyelmet szenteljünk a cicánknak. Gyakrabban simogassuk és játsszunk vele. Kapjon finomságokat, játékot és esetleg egy új fekhelyet. Ha a macskának fájdalmai vannak, vagy tartósan levertnek tűnik, akkor keresni kell egy állatorvost. A természetes táplálék-kiegészítők mellett a gyógyszerek és a gondoskodás is segíthetnek a macskának könnyebben átvészelni ezt az időszakot. Valamint elősegíthetik a kiegyensúlyozottabb és boldogabb mindennapokat.