Mi az oka a habzsolásnak és hogyan előzhető meg?

Mi az oka a habzsolásnak és hogyan előzhető meg?

Némelyik kutya lassan eszi az ételt, gondosan megrág minden falatot és élvezi az evést. Mások viszont szinte magukba szippantják az eleséget, pillanatok alatt végezve a vacsorával. Gyakran anélkül, hogy megfelelően megrágnák. A gazdik ilyenkor pedig aggódnak, hogy a kutya félrenyelhet és megfulladhat. Az ilyen gyors evés, a habzsolás valóban veszélyes lehet. Ezen kívül pedig egészségtelen és káros lehet az emésztésre is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a habzsolás okait és az egészségi kockázatait. Arra is adunk tippeket, hogyan lehet megelőzni ezeket a problémákat.

Miért eszik rágás nélkül, gyorsan a kutya?

A kutyák gyors táplálkozása többféle okra vezethető vissza. A kutyák ősei, a farkasok nem kaptak vacsorát a számukra kikészített tálban. Az életben maradásért gyorsan kellett vadászniuk és minél hamarabb el kellett tüntetni a zsákmányt. Nem volt állandó, kiszámítható étkezési idő és élelem adag.  Soha nem lehetett tudni, hogy mikor lesz eleség, tehát az ételt gyorsan el kellett fogyasztani. A gyors táplálkozás azonban nem mindig a farkasok viselkedésével függ össze. Gyakran egyszerűbb okok, például a születéssel és a szocializációval kapcsolatos tényezők is szerepet játszhatnak.

Már az alomban gyökeret verhet a későbbi probléma. Ha az anya nem képes elegendő tápláló tejet biztosítani a kölyköknek, a kiskutyák élelmiszerhiánnyal küzdenek. Ez az állapot hozzájárulhat a rossz étkezési szokások kialakulásához és az állandó étvágyhoz. Az alomban a testvérek közötti versengés az ételért akár feszült helyzetekhez is vezethet. Különösen, ha sok testvér osztozik az anyatejen. Ebben a környezetben a kiskutyák azt tanulhatják meg, hogy az étel korlátozott mennyiségben érhető el. Csak a leggyorsabbaknak jut belőle. Ez a viselkedési minta később nehézen változtatható meg.

Az utcán élő, menhelyről örökbe fogadott kutyák közül sokan szintén hajlamosak a gyors étkezésre. Megszokták, hogy túlélésükhöz gyorsan kell reagálniuk az elérhető táplálékra. Sajnálatos módon ezek a kutyák gyakran nemcsak gyorsan esznek, hanem mindent felfalnak az utcán, a járdán, a kertben vagy a parkban. Az izgatottság és a felfokozott állapot is vezethet a gyors táplálkozáshoz. A séta vagy a játék után fontos várni egy kis időt, amíg a kutya lecsillapodik, mielőtt enni adunk neki. Ha több kutya él egy háztartásban, versenghetnek egymással az ételért, és egyfajta versenyt hozhatnak létre az evésben. Ha a kutyád gyorsan eszik, próbáld meg kideríteni az okokat, majd találj megfelelő megoldást a problémára.

Miért fontos, hogy megrágják az ételt?

A kutya táplálékának megfelelő megrágása számos tényező miatt kiemelten fontos. A rágás segít az étel emésztésének előkészítésében. Az emésztőenzimek ugyanis már a szájüregben összekeverednek a táplálékkal. Ez elősegíti az emésztés hatékonyságát és növeli a tápanyagok jobb felszívódását. A rágás emellett hozzájárul a kutya fogainak és fogínyének egészségéhez. A rágás során a fogak természetes módon tisztulnak meg a lepedéktől és a fogkőtől. Ez csökkenti a fog- és fogínyproblémák kockázatát, például a fogínygyulladást.

A rágás során különböző izmok aktiválódnak a szájban és az állkapocsban. Ez segíthet megőrizni az állat izomtónusát és javítja az állóképességüket. Ráadásul a rágás stresszoldó hatással is bír, csökkentve a szorongást. Ezenkívül unaloműzésként is remek tevékenység.

Miért jelent veszélyt a túl gyors táplálkozás?

A túl gyors étkezés kifejezetten kockázatos lehet a kutyák számára. Az egyik nyilvánvaló veszély az, hogy a kutya könnyen elkezdhet fulladozni, ha túl gyorsan eszik. Ilyenkor az étel a heves habzsolás miatt bekerül a légcsőbe. Ennek következtében légzési nehézségek vagy fulladás alakulhat ki. Az étel mellett a habzsolás során sok levegő is kerül a gyomorba, ami puffadáshoz és gázok felhalmozódásához vezethet. Ennek kellemetlen szagú következményei is lehetnek, és hányás is előfordulhat. Ha az étel megakad a gyomorban, bélelzáródást vagy székrekedést is okozhat.

Sokan úgy vélik, hogy a nedves táplálékot habzsolás nélkül lehet fogyasztani. Ez azonban nem igaz. Fontos megérteni, hogy a túl gyors evés önmagában is károsíthatja az emésztést. Ha a kutya nem rágja meg az ételt, az fogkőképződéshez és fogproblémákhoz vezethet. A túl gyors táplálkozás hosszú távon szinte mindig emésztési problémákat okoz. Ennek következtében a bélflóra egyensúlya is felborulhat és sérülhet. Éppen ezért mindig törekedni kell a habzsolás elkerülésére és megakadályozására.

Mit tehetünk, ha a kutyánk túl gyorsan eszik?

Első lépésként fontos az okok feltárása. Ha például a versengés okozza ezt a viselkedést, próbáljuk meg a kutyák elkülönített etetését, hogy ne lássák egymást. Súlyosabb esetekben kipróbálhatjuk a kézből való etetést, de hosszú távon nem ajánlott megoldás. A száraz táp meglocsolása segíthet könnyebbé tenni a nyelést, de a rágást nem pótolja.

Evéslassító tálak

Ma már számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítenek lassítani a kutyák étkezési sebességét. Ezek közé tartoznak az evéslassító tálak, amelyek kifejezetten a habzsolás ellen vannak kialakítva. Egy időben elterjedt volt, hogy köveket raktak a kutya táljába, hogy lassítsák az evést. Ez azonban súlyos károkat okozhat a kutya fogában, ínyében. Inkább erre a célra kifejlesztett habzsolásgátló tálat válasszunk. Ezek biztosan nem veszélyeztetik kutyánk egészséget.

Az elszánt habzsolóknak szilikon tálat ajánlunk elsődlegesen. A kemény műanyag akadályokba való beleharapás fog- és ínysérüléseket okozhat. Fontos az is, hogy a habzsolásgátló tál méretét a kutya testméretéhez igazítsuk. Más méret kell a nagytestű és kistestű kutyáknak, hogy hatékony legyen az eszköz.

Az evéslassító tálak mellett a szőnyeges keresőjátékokat is bevethetjük az etetés során. Ezek az interaktív játékok jutalomfalatokat rejtenek a kutya számára. A megkeresésük jó móka és kiváló szaglásmunka. Az ilyen szimatszőnyegekben tápszemeket is elrejthetjük, így az etetést egy interaktív játékkal is összeköthetjük.

Nyugodt környezet, elegendő idő

Gondoskodjunk arról, hogy a kutya elegendő időt kapjon az étkezéshez, és figyeljünk oda viselkedésére. Ha idegesnek vagy feszültnek tűnik, próbáljuk megnyugtatni, és teremtsünk számára nyugodt körülményeket. Ha a gyors étkezés mellett más tüneteket is észlelünk, például étvágytalanságot, hányást vagy hasmenést, konzultáljunk állatorvossal. Az étkezési szokások és a viselkedés kialakítása időt és türelmet igényel. A habzsolás megszüntetése hosszú távon azonban a kutya egészségét szolgálja. Szánjunk rá megfelelő időt és energiát.