Hogyan változtassuk télen kutyánk táplálását?

Az őszi-téli időszakban különös figyelmet kell fordítani a négylábú barátaink táplálkozására. Ahogy a hőmérséklet csökken, úgy kell szükség szerint alakítanunk háziállataink étrendjét is. Nem csak az emberek, hanem a házi kedvencek életvitelére is nagy hatással vannak a szezonális változások. Ebben az időszakban a kutyák is hajlamosak kevesebbet mozogni és többet pihenni.

Kutyák téli táplálásának alapvető kérdései

Nemcsak a kutyák hajlamosabbak azonban télen többet lustálkodni. Sok tulajdonos is nehezebben veszi rá magát a hidegben a hosszabb sétákra, mint a melegebb hónapokban. Létfontosságú, hogy tisztában legyünk a kutyák téli etetési szükségleteivel. Így tudjuk biztosítani számukra a hűvösebb hónapokban is az optimális tápanyagokat. Az állatok egészségének megőrzése és a súlyfelesleg megelőzésére érdemes lehet a megszokottól eltérő etetési módszert is alkalmazni. Ha a kutya kevésbé aktív, kevesebb kalóriát éget el, így kevesebb táplálékra van szüksége. Ha nem igazítjuk ki az étrendjét, könnyen túletethetjük, ami elhízáshoz vezethet, és ez további egészségügyi problémákat okozhat. A leggyakoribb ezek közül például az ízületi megbetegedés. Azonban ha a kutya kint él, akkor a hideg időben nőhet az energiaszükséglete.

A benti kutya téli tápanyagigénye

A kutyákat koruknak, egészségi állapotuknak és tartási körülményeiknek megfelelően kell táplálni. Ez vonatkozik a lakásban és a szabadban élő kutyákra egyaránt. Ha a kutya kevesebbet mozog, akkor ennek megfelelően kell csökkenteni a napi táplálékadagot. Így előzhetjük meg az elhízást. Amennyiben a kutya tömege mégis növekszik, szükséges lehet tovább csökkenteni a napi kalória mennyiségét. Ha az étkezési mennyiség csökkentése nem hoz változást, állatorvosi tanácsadás javasolt. A száraztáp folyamatos kihelyezése sem ajánlott télen, sem az év többi időszakában. Inkább naponta kétszeri etetés preferált.

A kutya előtt mindig legyen friss ivóvíz

Az ivóvíz jelentősége A friss ivóvíz létfontosságú a kutyák számára. Függetlenül az időjárástól, mindig legyen elérhető a friss és tiszta víz. A kutyák télen is kiszáradhatnak, akárcsak nyáron. Ha a kutya kint tartózkodik, különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az ivóvize ne fagyjon be. Rendszeresen ellenőrizzük a kültéri itatót, és szükség esetén távolítsuk el belőle a havat és jeget. A hó nem pótolja a friss vizet. A kutya ivóvizét naponta többször is cserélhetjük, hogy kellemes hőmérsékletű legyen. A befagyott víz nem fogyasztható, és a túl hideg víz akár megbetegedést is okozhat.

A kinti kutya téli táplálása

A kertben vagy az udvaron élő kutyák a téli hidegben természetes módon igyekeznek megőrizni testhőmérsékletüket. A hideg időjárásban a bőr alatti izmok ritmikus összehúzódása fokozott izommunkát generál, ami jelentős kalóriabevitelt igényel. A fázás miatt a zsírtartalékok gyorsan csökkenhetnek, ezért nő a kutyák energiaigénye. Néhány fajta jobban bírja a hideget vastagabb szőrzetük és nagyobb zsírtartalékaik révén, de ők is több energiát igényelnek. A kültéren tartott és a hidegben is aktív kutyafajták több glükózt használnak fel a testhőmérsékletük szabályozására. Ezért szükséges, hogy a téli táplálékuk magasabb zsírtartalmú legyen, mint a melegebb évszakokra szánt eledelek.

Hogyan biztosítsd a megfelelő energiabevitelt?

Az eledel hőmérséklete is lényeges, különösen ha konzervet adunk a kutyának, azt szobahőmérsékletűre kell melegíteni. A túl hideg étel hirtelen fogyasztása gyomorcsavarodást okozhat, ami veszélyes lehet. A szabadban élő kutyák energiaszükséglete jelentősen megnő a téli időszakban, ezért fontos az energiadús táplálékra való áttérés. Ez segít megelőzni az egészségkárosodást az energiaveszteség következtében. A kültéri kutyák és macskák esetében a minőségi táplálkozás kiemelten fontos! A kiváló minőségű tápok és étrend-kiegészítők erősítik az immunrendszert és csökkentik a fertőzések kockázatát. Bár a prémium eledel drágábbnak tűnhet, a napi etetési költségét érdemes megfontolni. A magas hústartalmú prémium tápok ajánlott napi adagja kevesebb, így a napi költségük gyakran nem haladja meg egy kávé árát.

Táplálékkiegészítők alkalmazása télen

Célszerű nem a vitaminok és a minőségi tápok, valamint az immunerősítők terén megtakarítani. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a piacon lévő, ismeretlen forrásból származó készítményeket óvatosan használjuk. Ezek gyakran nem rendelkeznek megfelelő tápértékkel. Hiányozhatnak belőlük az esszenciális fehérjék, vitaminok és nyomelemek. Ha tanácstalan vagy a legmegfelelőbb termék kiválasztásában, kérdezd meg állatorvosodat. Mindenképpen gondoskodj immunerősítésről és az ízületek védelméről télen.

Miből ismerhető fel a kiváló minőségű kutyaeledel?

A prémium és a nem prémium tápok közötti legfőbb eltérés az összetevők listájában keresendő. Az összetevők megnevezése és a listán elfoglalt helyük sokat elárulhat. Ha egy kutyatáp első három összetevője között hús vagy húsliszt található, és az összetevők pontosan meg vannak nevezve, akkor valószínűleg prémium minőségű termékről van szó.