HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A KUTYÁK GYOMORCSAVARODÁSA

A gyomorcsavarodás kutyáknál rendkívül súlyos állapot. Közvetlen életveszélyt jelent és gyors, szinte azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Amikor egy kutya gyomra megcsavarodik, túlélési esélye rövid idő alatt drasztikusan csökken. Minden óra, sőt minden perc számít ilyenkor. Ha a kutya időben orvoshoz kerül, műtéti eljárással megmenthető az élete. Ez azonban számos tényezőtől függ, így a gyomorcsavarodást megelőzésére a gazdiknak fokozott figyelmet kell szentelni.

Milyen kutyát veszélyeztet a gyomorcsavarodás?

Jellemzően a nagy-és óriástestű kutyák vannak kitéve ennek a veszélynek. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb testű kutyával ne fordulhatna elő. Bizony a gyomorcsavarodás bármilyen korú és testméretű kutyánál megeshet. Azonban a nagytestűeknél gyakrabban fordul elő. A kor előrehaladtával is nő a gyomorcsavarodás veszélye. Idősebb kutyáknál többször figyelhető meg a jelenség.

A kutya gyomorcsavarodásának oka

A hajlam a kutyák anatómiai felépítéséből adódik. Ragadozó őseiknek hirtelen nagy mennyiségű táplálék felvételére is képesnek kellett lenniük. Ebből adódik, hogy gyomruk gyorsan és nagyot tud tágulni. A kutyák gyomra két ponton, függőágyszerűen van rögzítve a gyomor kijáratánál és a nyelőcső-gyomor találkozásánál. A felfüggesztés miatt a gyomor viszonylag könnyen el tud mozdulni.

A gyomorcsavarodásnak ez azonban csak az anatómiai háttere. Kialakulását számos tényező előidézheti. Leggyakrabban a hirtelen, nagy mennyiségben elfogyasztott száraz táp jelent veszélyt. A száraztápra ugyanis a kutyák szinte azonnal vizet is magukhoz vesznek. A szemcsék megdagadnak a gyomorban, a gyomor fala pedig megfeszül. Ennek következtében a gyomor mozgása pedig lelassul, vagy teljesen leáll. Az evés után mozgás, ugrálás, hempergés vezethet közvetlenül a megtelt gyomor óramutató járásával megegyező irányú csavarodásához.

Mi történik a kutya szervezetével gyomorcsavarodás esetén?

Amikor a gyomor megcsavarodik, a benne lévő táplálék csapdába esik. Sem a nyelőcsövön keresztül, sem a végbelek irányába nem tud elmozdulni. A pangás pedig a gyomortartalom erjedéséhez és gázképződéshez vezet. A gyomrot ellátó erek összenyomódhatnak, mely helyi vérellátási rendellenességhez vezet. Ilyenkor már fennáll a gyomorfal elhalásának veszélye, és ez szinte percről-perce fokozódik. Minél tovább tart ez az állapot, annál több mérgező anyag kerülhet a kutya vérkeringésébe. A gyomor felfúvódik, ami elkezdi nyomni a kutya rekeszizmát. Ez pedig légzési nehézségekhez vezethet. Gyakran a gyomorcsavarodás lépcsavarodással is együtt jár. A keringési elégtelenség miatt szívritmus-zavar és endotoxin (belső méreg)-sokk alakulhat ki.

A gyomorcsavarodás tünetei kutyáknál

Jellemzően nem sokkal az etetés után jelentkeznek az első tünetek. A kutya először nyugtalan lesz és öklendezni próbál a hányingere miatt. Próbálnak inni vizet, de ezt általában visszaöklendezik. A hasuk elkezd felfúvódni, ez pedig igen látványos, szinte azonnal észrevehető. A hasfal dobszerűen kemény lesz. Légzésük egyre nehézkesebb lesz, egy idő után pedig lefekszenek és fejüket is nehezen tartják már. Ilyenkor már erősen zihálnak.

A kutyának azonnali orvosi segítségre van szüksége, a késlekedés és a várakozás ilyenkor nagyon súlyos következményekkel járhat. Amennyiben a kutya 3-6 órán belül sürgősségi ellátásba részesül, megnövekednek a túlélési esélyei. Azonban még ez sem garancia arra, hogy sikeres lesz a beavatkozás. Nagyon fontos tehát, hogy az evés utáni első tünetnél menjünk orvoshoz kutyánkkal.

A gyomorcsavarodás megelőzése

A gyomorcsavarodás nem védhető ki teljesen, de több eszköz is van a kezünkben, hogy megelőzzük. A nagytestű kutyákat érdemes naponta többször, kisebb adagokban etetni. Már pici kortól kezdve szoktassuk hozzá a kutyát, hogy evés után pihenés következik. Tilos közvetlenül etetés után sétálni, játszatni. Sőt, még egy kanapéra felugrás is veszélyt jelenthet. Az autós utaztatást is kerüljük evés után. Alapszabály tehát a kis mennyiségű eledel és legalább 1 óra nyugalom etetés után. A gazdinak kiemelten fontos szerepe van a gyomorcsavarodás megelőzésében. A megfelelő rutin és fegyelem nagy mértékben csökkentheti a veszélyt, de sajnos teljesen még így sem védhető ki. Ezért etetést követően lehetőség szerint ne hagyjuk egyedül a kutyát. Ha a tünetek közül pedig bármelyiket észleljük, azonnal vigyük orvoshoz.