A TENGERIMALAC TARTÁSÁNAK LEGFONTOSABB SZABÁLYAI

Egy tengerimalac csodás társaság és háziállat lehet akár egy gyermek számára is. Ezért gyakran választják ezt a cuki kis rágcsálót első háziállatnak. Tartásuk és gondozásuk azonban folyamatos odafigyelést igényel és felelősséggel jár. Szeretik a társaságot és fontos számukra a törődés. Kedves kis állatok, kíváncsiak, játékosak és kifejezetten szelídek. Tartásuk viszonylag egyszerű. Azonban fontos megismerni az igényeiket, mielőtt új családtagnak választjuk őket. Cikkünkből megismerheted a helyes táplálásukat és a tartásukhoz szükséges eszközöket. Valamint jellemüket, tisztán tartásuk módját és szociális igényeit is megismerheted.

A tengerimalacok fajtái

Ma már számos tengerimalac fajta közül lehet választani. A legszembetűnőbb különbség a szőrzetek között figyelhető meg. Léteznek hosszú-és rövidszőrű, valamint teljesen szőrtelen tengerimalacok is. A leggyakoribb fajták közé a perui, az amerikai és az angol tengerimalac tartozik. Alapvetően igényeik és tartási feltételeik hasonlóak, azonban a méretkülönbségek miatt vannak eltérések például a ketrec méretében. Az amerikaiak például nagyobbak, mint a többi fajta. A perui tengerimalacnak pedig jóval dúsabb szőrzete, mint többi fajtatársáé. Nemcsak a szőr hosszúsága lehet változó, hanem a színük és mintázatuk is.

A tengerimalac jelleme, szociális igényei. Egyedül vagy párban?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a tengerimalac kifejezetten társas kisállat. Egyedül nem ajánlott tartani őket, mert nagyon erős igényük van egy vagy több fajtatárs jelenlétére. Bizony, ez a kisemlős nem lesz boldog és kiegyensúlyozott egyedül, ezért mindenképpen párosan ajánlott tartani őket. Nem mindegy azonban, hogy milyen társakat költöztetünk össze, egy ketrecbe. Más fajta rágcsálót például kifejezetten tilos együtt tartani egy tengerimalaccal. Egy hörcsög vagy nyuszi egészen másfajta élete él, mint egy tengerimalac. Mások az igényeik és a szükségleteik. Egy ilyen párosításban egyik állat sem lesz boldog.

A legideálisabb párosíts egy hím és egy nőstény állat, azonban a hímet ivartalanítani kell. Egy ivartalan hím mellé akár több nőstényt is tehetsz, hiszen a természetben is így élnek együtt. Azonban ha nem ivartalanítod a hímet, gyorsan újabb és újabb szaporulatokra számíthatsz. A tengerimalacok már négy hetes korukban ivarérettek, ezért még az összeköltöztetés előtt gondoskodj az ivartalanításról. A túl sok vemhesség és ellés komolyan veszélyeztetheti a nőstények egészségét és életét. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok kis tengerimalacnak kellene majd megbízható, jó gazdát találnod.

Nem ajánlott több hímet együtt tartani egy nősténnyel, mert abból hamarosan komoly viszály fog kerekedni. Még az ivartalanított hímek is összeverekednek a nőstény kegyeiért és komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak. Csak nőstényeket nyugodtan általában nyugodtan együtt lehet tartani. Elfogadják egymást és kedvelik egymás társaságát. Előfordulhat azonban, hogy egyik másik nőstény dominánsabb a többinél, ez vezethet konfliktusokhoz. Alapvetően azonban a nőstények jól megvannak egymással.

Meddig élnek a tengerimalacok?

Egy tengerimalacról, mint minden más háziállatról, élete végéig kell gondoskodni. Fontos tudni tehát, hogy milyen hosszú időre köteleződünk el, ha őt választjuk háziállatunknak. Minden kisállat élettartamára hatással vannak a tartási körülményei, a genetikai állománya és megfelelő gondoskodás. Egy tengerimalac átlagosan 4-6 évig él, de a szerencsésebb példányok akár 8 évig is eléldegélnek. Hosszú távon tervezz tehát vele és gondold át, hogy gondját tudod-e viselni ennyi időn keresztül. Egy tengerimalac képes kommunikálni a gazdájával, jelzéseket adni hogylétéről. Hamar kialakulhat tehát a kötődés, a bizalom és a szeretet. Bár kimondottan kicsi és törékeny termet, megfelelő gondozással hosszú éveken át lehet kedvenc kis szőrgombócod és társad.

Mit esznek a tengerimalacok, milyen a helyes étrend számukra?

A tengerimalacok legfőbb tápláléka széna és friss zöldségek. Növényevők, ezért kizárólag ízletes és változatos növényekre van szükségük a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Érdemes jó minőségű tengerimalac tápot beszerezni nekik, ami minden fontos tápanyagot tartalmaz számukra. Emellett friss zöldségekkel és gyümölcsökkel színesíthető az étrendjük. Boldogan elrágcsálják a répát, paprikát, tököt, céklát, almát, uborkát és a dinnyét is. Fontos, hogy mindig tiszta és lehetőleg bio zöldségeket válassz. Mindig legyen előttük friss széna is, ebből annyit rágcsálnak amennyire szükségük van.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamin kerüljön a szervezetükbe, mert ezt a vitamint nem képesek előállítani. A széna mellett mindig gondoskodj C-Vitamin tartalmú ételekről. Ilyenek például a brokkoli, borsó, paradicsom, kivi és a leveles zöldségek. A tengerimalac tápok általában tartalmaznak C-Vitamint, ezért is érdemes táppal etetni őket. Ezek mellett nincs szükség plusz vitamin pótlásra.

Milyen ételt tilos adni a tengerimalacnak?

Vannak olyan ételek, melyek kifejezetten veszélyesek a tengerimalacok számára. Ilyenek például a csoki, a nyers hagyma és bizonyos citrusfélék is. Ezek az ételek gyomorproblémákhoz, rosszulléthez vezethetnek. Krumplit, kenyeret, tésztát és chips-féléket sem ehetnek. Az úgynevezett puffasztó zöldségek, mint a karfiol és a kelbimbó szintén nem megfelelő számukra. Veszélyes haspuffadást és hasmenést okozhatnak. Ne adjunk nekik olyan tápot sem, ami nem kifejezetten tengerimalacoknak való. Ők nem magevők! A szotyit, kukoricát, apró magokat tartalmazó eledelek nem megfelelőek számukra.

Mik a jelei annak, ha egy tengerimalac beteg?

A tengerimalacok nagyon jól tudják titkolni a betegségüket. Amikor már megjelennek a tünetek, lehet, hogy későn kerülnek orvoshoz. Ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljük az állat viselkedését. Ha eltelik úgy 6-12 óra, hogy semmit nem eszik, biztosan van valami probléma. Ugyanez igaz akkor, ha lehangolt, kedvtelen, tüsszög vagy liheg. Intő jel lehet a csipásodás, a szemek összeragadása. Ha véreset pisil vagy görnyedten áll, azonnal induljunk vele orvoshoz. Nem szabad várni, hogy magától javulni fog a helyzet.

Sokat segíthet, ha folyamatosan ellenőrizzük kisállatunk állapotát. Milyen a szeme, a tappancsai, a bőre és szőrzete. Félévente pedig vigyük el egy általános orvosi vizsgálatra.

A tengerimalac tartásához szükséges felszerelés

Az egyik legfontosabb felszerelés a megfelelő méretű ketrec. Ezek a kis állatok nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, így a ketrecnek elég tágasnak kell lennie a komfortos élethez. A mozgástéren kívül fontos, hogy legyen benne megfelelő alvóhely és ürítő rész. Legalább 100 cm x 50 cm-es ketrecre van szükségük, de két malacnak inkább egy nagyobb, 120 cm x 160 cm-es ketrecet válassz. Ez a ketrec azonban csak akkor lesz megfelelő számukra, ha van egy kifutójuk, ahol kedvükre szaladgálhatnak. ha nincs kifutód, akkor malaconként legalább 1-2 m2 nagyságú helyet rendezz be számukra.

A tengerimalac ketrecének felszerelése

A ketrecnek tartalmaznia kell egy önitatót, melyet jól megközelíthető helyre kell tenni. Ideális esetben naponta többször is vizet kell benne cserélni. Az etetéshez szükséges tál lehet műanyag vagy kerámia, a lényeg, hogy ez is jól megközelíthető legyen a malacka számára. Fontos még továbbá egy odú, vagy házikó, ahová be tudnak kuckózni. Malaconként külön-külön házat szerezz be, bár a ketrecen szívesen osztozkodnak, inkább külön alszanak. Szívesen játszanak is a ketrecükben, ezért tegyél be egy-két labdát, lépcsőt, alagutat, ahol kedvükre kalandozhatnak.