A kutyák megfelelő táplálása ősszel és télen

Ahogy az idő hidegebb lesz, kutyáink tápanyag igénye is megváltozhat. Az őszi-téli hónapok beköszöntével megérkezik a hideg idő és lerövidülnek a nappalok. Ebben az időszakban a kutyák általában kevésbé aktívak. Több időt töltenek a meleg, kényelmes helyeken, mint például a lakásban vagy a kutyaházban. Mivel kevesebb energiát égetnek el mozgással, fontos, hogy az étrendjüket ezekhez az új körülményekhez igazítsuk.

Hogyan etessük a kutyát a téli hónapokban?

Az étel mennyiségét és típusát a kutya testmozgásának és szükségleteinek megfelelően állítsuk be. Ha kevesebb mozgást végeznek, kevesebb kalóriát is kell elfogyasztaniuk. A túlzott etetés elhízáshoz vezethet, ami számos egészségügyi problémát okozhat. Az étrendjük módosításával elkerülhetjük a felesleges súlynövekedést és annak potenciális következményeit. Például az ízületi problémákat vagy a szívbetegségeket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a kutya életkorát és egészségügyi állapotát sem, amikor megváltoztatjuk az étrendjét. Érdemes állatorvosunkkal egyeztetni a kutya téli szénhidrát és fehérje szükségletéről.

Az ivóvíz télen is fontos

Az ivóvíz ugyanolyan fontos télen, mint nyáron. Kutyáink kiszáradhatnak hidegben is, ezért mindig biztosítsunk számukra friss, tiszta ivóvizet. Különösen figyeljünk arra, hogy ne fagyjon be a kutya ivóedénye, és rendszeresen cseréljük ki a vizet, hogy mindig friss legyen. A hó nem helyettesíti az ivóvizet, és a túl hideg víz torokgyulladást okozhat.

Mi a helyzet a szabadban tartott kutyák táplálásával télen?

A kinti kutyák hidegben ösztönösen arra törekednek, hogy fenntartsanak egy bizonyos testhőmérsékletet. A hőtermelés érdekében a bőr alatti izmok összehúzódnak, ami egy állandó izommunkát okoz. Ehhez sok kalóriára van szükség. A zsírraktárak hamarabb kimerülnek, emiatt megnő kedvencünk kalóriaigénye. Egyes kutyafajták a hideg időjárást kifejezetten jól tűrik, mert sűrűbb bundával és nagyobb zsírraktárral rendelkeznek. Ettől azonban még ugyanúgy igénylik a nagyobb energiamennyiséget. A kint élő, illetve a hidegben is aktív fajták szervezete több glükózt éget el azért, hogy a testhőmérséklet stabil maradjon. Ezért olyan táplálékra van szükségük, amelynek zsírtartalma magasabb, mint az átlagos takarmányoké.

A kinti kutyák télen energiadúsabb táplálékot igényelnek

A szabadban tartott kutyáknál tehát a kalóriaigény jóval magasabb a hideg hónapokban. Ezért fontos az energiadús eledelekre történő átállás. Így segíthetjük, hogy az energiaveszteség ne járjon jelentősebb egészségkárosodással. A minőségi eledelek és táplálékkiegészítők megerősítik az immunrendszert. Ennek köszönhetően pedig drasztikusan csökkenthetik az ebből adódó betegségek kockázatait! Bár drágának tűnhet egy jó minőségű, prémium eledel, érdemes kiszámítani annak napi etetési költségét. A prémium minőségű tápok javasolt napi etetési mennyisége általában kevesebb a magas hústartalom miatt. Napi költsége így alacsonyabb lehet, mint gondolnánk.

A táplálékkiegészítőknek is fontos szerepe van télen a kutyáknál

Ebben az időszakban a kutyák hajlamosak lehetnek a bőr- és szőrproblémákra, valamint ízületi gyulladásra. Tehát érdemes olyan kiegészítőket használni, mint a halolaj, amely segíthet a szőr állapotának javításában. Az ízületek egészségének megőrzéséhez pedig válasszunk komplex ízületvédő készítményeket. Az immunrendszer általános felkészítése is fontos, ezt már hetekkel a hideg beállta előtt érdemes elkezdeni. Csak kimondottan kutyáknak készült táplálékkiegészítőket használjunk. Minden kutya más, így egyedi igényeik is eltérhetnek egymástól. Ezért bármilyen vitamin vagy táplálékkiegészítő adása előtt érdemes konzultálni állatorvosunkkal.

Szükségük van a kutyáknak télen D-vitamin pótlásra?

Az emberek elsősorban a napfényből nyerik a D-vitamint. Télen, amikor kevesebb napfény ér minket, D-vitamin készítményekkel pótoljuk a hiányzó mennyiséget.  A kutyák D-vitamin szükséglete kevésbé függ a napfénytől, mint az embereké. Ennek ellenére az étrendjüknek tartalmaznia kell ezt a vitamint, különösen télen, amikor a napfény mennyisége csökken. A kutyák D-vitamin-szükségletét leginkább húsok, például máj, hal, tojás, marhahús és tejtermékek fogyasztásával lehet kielégíteni. Amennyiben étrendje elegendő mennyiségű ilyen összetevőt tartalmaz a hideg hónapokban, a D-vitamin szükséglete kielégítettnek tekinthető.

A D-vitamin-hiány súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Csontgyengülést, izomgyengeséget, szívbetegségeket és más csontokat érintő betegségeket. Ha a kutya hiányt szenved a D-vitaminban vagy a kalciumban, az állatorvos D-vitamin-kiegészítő tablettákat írhat elő. Fontos azonban óvatosan adagolni a D-vitamint, mivel túlzott mennyiségű D-vitamin felhalmozódása káros lehet a kutya szervezetében. Hiperkalcémiát okozhat, ami számos súlyos tünetet és problémát eredményezhet, ideértve izomproblémákat, vese- és bélproblémákat, valamint csonttörékenységet.

Honnan lehet tudni, hogy egy kutyaeledel jó minőségű?

A prémium és nem prémium eledelek között a legnagyobb különbség az összetevők listájában van. Gyorsan tudjuk ellenőrizni például, hogy hány összetevője van a tápnak. Valamint, hogy milyen sorrendben vannak feltüntetve. Amennyiben egy kutyatáp összetevőinek felsorolásának 1-3. helyén valamilyen hús, vagy húsliszt szerepel és az összetevőknek konkrét megnevezésük van, akkor valószínű, hogy prémium eledelről beszélünk.

Ahogy az ivóvíz, úgy a táplálék hőmérsékletére is ügyelni kell. Amennyiben konzervet kap kedvencünk, a legjobb, ha mindig szobahőmérsékletűre melegítjük. A hirtelen elfogyasztott, túl hideg eledel az arra hajlamos kutyáknál gyomorcsavarodást okozhat. Ez pedig akár végzetes is lehet kedvencünk számára.  A gyomorcsavarodásról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.