A kölyökkutya megfelelő táplálása

Egy kutya egész életére és egészségére nagy hatással van kölyökkora. Akárcsak az embereknél, számos meghatározó biológiai és pszichés folyamat zajlik le ebben az időszakban. Az immunrendszer kialakulása, a szervek megfelelő fejlődése, az alapvető szocializáció – hogy csak pár fontos példát említsünk.  Egy kölyökkutya megfelelő táplálása szintén kiemelt fontosságú a felnőttkorra nézve.

Egy kölyökkutyát egészen máshogy kell etetni, mint egy felnőtt kutyát. Alapvető szabály, hogy ne a felnőtt tápból adjunk neki kevesebbet, hanem kifejezetten kölyöktáppal etessük. Ha kölyökkorú kutyát fogadunk örökbe, aki esetleg nem megfelelő tápot kapott, váltsunk. De óvatosan a váltással, a kölyökkutyák gyomra rendkívül érzékeny. 12 hetes kor előtt egyáltalán nem javasolt a váltás. Akkor is fokozatosan, óvatosan vezessük be az új eledelt.

4 hetes korától szilárd táplálékra lehet szoktatni. Szerencsés, ha az anyakutya és a kölyök ugyanazt a tápot kapja. A megfelelő táp kiválasztásánál soha ne tévesszük szem elől a tényt, hogy a kutyák ragadozók. Állati eredetű fehérjét igényelnek, azonban nem kizárólag húsevők. Szükségük van megfelelő mennyiségben fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra és vitaminokra. Ásványi anyagok, makro-és mikroelemek is szükségesek az egészséges fejlődésükhöz. A kiegyensúlyozott táplálás nagyon fontos. Bármely összetevő hiánya, vagy túladagolása felborítja az egyensúlyt, ez pedig komoly problémákhoz vezethet.

kölyökkutyák esznek

Hogyan kell etetni a kutyakölyköket születés után?

A kiskutyák az első három hétben általában csak anyatejjel táplálkoznak. Az első 24 órában ez kiemelten fontos, mivel a tejből származó ellenanyagok megvédik őket a fertőző betegségektől. Ha az anyakutya nem tud elég tejet termelni, akkor kutyatejpótlóval kell etetni őket. A tehéntej nem ajánlott, mert nem felel meg a kiskutyák táplálkozási igényeinek. Túl magas a tejcukor tartalma, amelyet a kölykök nem tolerálnak.

3-6 hetes kölyökkutya táplálása

A harmadik héttől kezdve a kiskutyák már elkezdenek kóstolni anyjuk ételeiből. Ebben az időszakban megkezdhetjük a szilárd ételek etetését is. Kezdetben az anyatejjel kiegészítve, benedvesítve. A hatodik héttől pedig fokozatosan átállhatnak a teljesen szilárd táplálékra. A 3-6 hét közötti időszakban célszerű ún. „starter” tápokat etetni, amelyek magas fehérje- és energiatartalmúak. Könnyen emészthetőek és bélflórát stabilizáló összetevőkkel rendelkeznek, így segítik a sima átállást az anyatejről a szilárd táplálékra.

Az elválasztás kritikus időszak a kiskutyák életében. Ilyenkor kiemelt figyelmet kell fordítani az étrendjükre. Az anyatejről való hirtelen átállás szilárd táplálékra emésztési problémákhoz, különösen hasmenéshez vezethet. Ez pedig fiatal korban akár végzetes is lehet. Az ilyen tünetek azonnali állatorvosi ellátást igényelnek. Fontos még egyszer kiemelni, hogy felnőtt kutyáknak való tápot ne etessünk kölyökkutyákkal.

Az etetés megfelelő körülményei kölyökkutyáknál

Biztosítani kell számára egy állandó és biztonságos helyet, ahol nyugodtan ehet. Legyen saját tálja és zavartalanul ehessen belőle. Természetesen kiemelten figyeljünk a higiéniára. A vizes és eledeles tálat is mindig tisztán kell tartani. Az el nem fogyasztott étel ne maradjon kint egész nap a kiskutya előtt. Félő, hogy esetleg megromlik és emésztési problémákat okoz. Mindig legyen friss, tiszta ivóvíz a kutya előtt. Az ételt próbáljuk meg ugyanabba az időpontban adni a kutyának. Az első két hónapban naponta négy alkalommal javasolt etetni, majd 4-5 hónapos koráig háromszor. Ezután már naponta egyszer vagy kétszer elég. Ha azonban a kutya hajlamos a gyomorcsavarodásra, akkor napi kétszer javasolt etetni. Így elkerüljük a hirtelen nagy mennyiségű táplálék felvételével járó problémákat.

Kaphat egy kölyökkutya házi kosztot?

Az emberi fogyasztásra szánt házi koszt nem felel meg a kölyökkutyák táplálékigényének, hiánybetegségeket okozhat nekik. Ha ragaszkodsz az otthoni főzéshez, akkor olyan eledelt kell készíteni, amely teljes értékű és kiegyensúlyozott. Amennyiben azonban nincs meg a megfelelő tudásod és tapasztalatod ehhez, válassz inkább szakértők által összeállított tápot. Az eltérő kor és méret eltérő táplálékigényt jelent, így a kölyköknek koncentráltabb és tápanyagokban gazdagabb eledelre van szükségük. A kölykök energiaszükséglete közel kétszerese lehet a felnőtteknek. Kis gyomorméretük miatt azonban nem tudnak olyan mennyiséget elfogyasztani, amely a tápanyag- és energiaigényüket fedezné. A kölyköket ezért sem szabad felnőtt táppal etetni, mivel az nem biztosítja a megfelelő tápanyagokat és energiát a fejlődésükhöz.

Kistestű kölyökkutyák megfelelő táplálása

A kutya felnőttkori mérete hatással van a kölyökkori táplálásra. A fajta méretétől függően a kölykök tápanyagigénye is eltérő. A kistestű kutyafajták kölykei magasabb metabolizációs rátával rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy testtömeg kilogrammonként több tápanyagra van szükségük. Hamarabb, 8-12 hónapos korukra érik el a kifejlett kori testtömegüket, mint a nagytestű fajták.

A kistestű kutyafajták számára magasabb fehérje-, zsír-, kalcium-, foszfor- és egyéb tápanyag-tartalmú tápra van szükségük. Ezeknek a kutyáknak kisebb a szájuk és a gyomruk. Ezért fontos, hogy olyan tápot kapjanak, amelynek a szemcsemérete kicsi, hogy könnyebben tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú táp segít abban, hogy a kiskutyák megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagokat kapjanak. Még akkor is, ha a gyomruk csak kevés táplálékot tud befogadni.

Közepes-és nagytestű kölyökkutyák etetése

A közepes méretű kutyáknak az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk kissé magasabb, mint a nagytestűeké. Anyagcseréjük gyorsabb. A közepes testű fajták kifejlett testtömegüket 12-18 hónapos korban érik el, hamarabb, mint a nagytestűek. Ezért a közepes testű kutyák kölykeinek tápanyagdúsabb táplálékra van szükségük, mint a nagytestű fajták kölykeinek. A nagytestű kölykök egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk alacsonyabb, mint a kisebb testű fajtáké. Növekedésük nagyobb mértékű, a kifejlett testtömegüket 18-24 hónapos korra érik el. Olyan táplálékra van szükségük, ami az átlagosnál kevesebb tápanyagot tartalmaz és nem terheli túl az emésztőrendszerüket.

Mi történik, ha valamiből túl sokat kap egy kölyökkutya – a túletetés veszélyei

A túletetés komoly veszélyforrás a kölyökkutyáknál. A magas tápanyag- és energiatartalmú tápokat csak az előírt mennyiségben szabad etetni. A túlzott energiabevitel gyors testsúlynövekedést okoz. Ez nagy nyomást gyakorolhat a még nem erősödött csontvázra és mozgásrendszerre. A túlsúly ízületi deformációhoz vezethet, például csípőízületi diszpláziához.  A nagytestű kölyökkutyák számára készült tápok kevesebb energiát, zsírt és fehérjét tartalmaznak, hogy megelőzzék ezeket a problémákat. Vigyázzunk a kalciummal is. A túl sok kalcium bevitelének súlyos következményei lehetnek. A kiskutyák emésztőrendszere még nem képes korlátozni a kalcium felszívódását, ellentétben a felnőtt kutyákkal. A kalcium túladagolása zavarhatja a csontosodás folyamatát. Akár osteochondrosishoz is vezethet. Az ásványi anyag készítmények etetését mellőzni kell kölyökkutyáknál, ha teljes értékű táppal etetünk.

Vitaminok túladagolása kölyökkutyánál

Az ellenőrzés nélküli vitaminadagolás is veszélyes lehet. Különösen a zsírban oldódó D-vitamin túladagolása, mely lágyszövetekben kalcium lerakódást okozhat. Az alapétkezéshez tehát nem ajánlott kiegészítő vitaminok adása. Az ízületek védelmében azonban hasznos lehet néhány táplálékkiegészítő. Például a glükózamin és chondroitin-szulfát, amelyek segíthetnek a porc képződésében és a sérülések megelőzésében.

Összességében a kölykök növekedési időszakában a „gyors növekedés” szakasza (4-8 hónap) a legkritikusabb. Ebben az időszakban a túletetés, a túlzott energiabevitel a legnagyobb kockázati tényező. Ezen túl az ásványi anyagok és vitaminok túladagolása, és a táplálékkiegészítők túlzott használata is veszélyes lehet. A nagytestű fajták esetében ajánlott kerülni a terhelő mozgást is ebben az időszakban.