A kennel köhögés tünetei, megelőzése és gyógyítása

A kennel köhögés különösen fertőző és viszonylag gyakori betegség, elsősorban kutyák között terjed. Nem egyetlen kórokozó terjeszti, hanem többféle baktérium és vírus együttes hatására alakul ki. A betegség gyógyítható, azonban nagyon súlyos tünetei vannak és borzasztóan megviseli a kutyák szervezetét. Görcsös, fullasztó köhögés, öklendezés kínozza a beteg állatot, a gyógyulás pedig hosszadalmas lehet. Fontos tehát, hogy a gazdik ismerjék a betegség tüneteit, terjedésének módját és a megelőzési lehetőségeket. Cikkünkből megtudhatod a kennel köhögéssel kapcsolatos legfontosabb információkat. Mik a kennel köhögés tünetei, hogyan előzhető meg a betegség és hogyan gyógyítható.

Mi az a kennel köhögés?

A kennel köhögés nem más, mint a kutyák légcső-és hörgőgyulladása. A betegség érdekessége, hogy nem egy konkrét baktérium vagy vírus okozza. Többféle kórokozó együttes hatására alakulhat ki a gyulladás. Általában egy vírus támadja meg a légutakat, ahol aztán később elszaporodnak különféle baktériumok. Tulajdonképpen minden olyan fertőző betegség kennel köhögésnek nevezhető, melynek legfőbb tünete a köhögés. A kennel köhögést a kutyák fertőző légzőszervi megbetegedést okozó komplexének is nevezik (CIRDC, Canine Infectious Respiratory Disease Complex).

A kennel köhögést leggyakrabban a 2. típusú adenovírus (CAV-2), a kutya koronavírus, parainfluenza vírus és a szopornyica vírus válthatja ki. Jellemző a Bordetella bronchiseptica baktérium jelenléte a szervezetben. Sőt ez utóbbi önmagában is képes megbetegíteni a fél évnél fiatalabb kutyákat kennel köhögéssel. Nevét onnan kapta a betegség, hogy általában azután jelentkeznek a tünetek, hogy több kutya egy légtérben, egy kennelben tartózkodik.

 Hogyan terjed a kennel köhögés?

A betegség könnyen terjed és rendkívül fertőző. Leggyakrabban közvetlen kontaktus révén fertőz. Például fertőzött kutyák közötti érintkezés, vagy közös tárgyak használata során. Egy fertőzött kutya környezetében szinte minden tárgy hordozhatja és továbbadhatja a kórokozókat. Itatótál, etetőtál, rágcsák és játékok. Úgy is elkaphatja a kutya a parkban, ha egy fertőzött kutya által rágcsált botot vesz a szájába. De még egy egyszerű összeszimatolás során is átadhatják egymásnak betegséget a kutyák. Éppen ezért rendkívül fontos a gazdi felelős magatartása. Már az első tünetek jelentkezésénél tilos más kutyák társaságába és nyilvános helyre vinni kedvencünket. A fertőzés veszélyét bizonyos környezeti tényezők még tovább növelhetik. Ilyen például a hideg, a stressz, por vagy füst és a zsúfolt helyiségek. Hajlamosító tényező lehet továbbá a párás levegő vagy a túl száraz levegő is.

Ezeken a helyeken terjed legjobban a kennel köhögés

A betegség terjedésének melegágya a közösségi terek, kutyafuttatók és kutyaiskolák. Azok a kutyák is nagy veszélynek vannak kitéve, akik közös kennelben élnek társaikkal. Egy menhelyen például szinte biztosan elkapja az összes kutya, ha kitör a járvány. Kutyás körökben általában hamar híre megy, ha a környéken kennel köhögés megbetegedéseket észlelnek. Ilyenkor fontos, hogy kerüljük el a kutyafuttatót, nem menjünk kutyaiskolába vagy oviba. Az állatorvosi rendelők is gócpontoknak számítanak. Éppen ezért, kennel köhögés gyanúval soha nem menj el az állatorvosi rendelőbe. Telefonon egyeztess orvosoddal és hívd házhoz, amennyiben lehetséges. Ha ez nem kivitelezhető, csak telefonos egyeztetés után, megfelelő óvintézkedésekkel vidd kutyádat a rendelőbe.

A kennel köhögés tünetei

 A kennel köhögés vezető tünete a száraz, kínzó köhögés. A görcsös köhögéstől gyakran öklendezés és hányás is előfordul. Gyakran gondolják azt a gazdik, hogy valamilyen tárgy van a kutya torkán. Valami megakadt és azt próbálja felköhögni.  A köhögéses tünetek legtöbbször valamilyen aktivitást követően jelentkeznek. Futást, játékot, sétát követően. A köhögést kísérheti orrfolyás vagy habos váladékképződés is. Ezek már súlyosabb tünetek, a betegség előrehaladott állapotát jelzik. A kutya étvágytalanná válhat, elkezdhet fogyni és láza is lehet. A kennel köhögésnek könnyen lehetnek szövődményei, például tüdőgyulladás. Fontos tehát, hogy megfelelő időben, már az első tüneteknél kezelést kapjon az állat.

A kennel köhögés kezelése

A vírusok okozta fertőzésekre nincs specifikus kezelés, baktérium jelenléténél azonban az antibiotikum hatásos lehet. Ez a kezelés legtöbbször csak akkor hatásos, ha koncentráltan a légutakba kerül a gyógyszer. Ezt inhalátorokkal vagy egyéb invazív kezelésekkel lehet elérni. A tünetek az ötödik nap környékén a legerősebbek. Majd fokozatosan csillapodnak, általában 15-20 nap alatt múlnak el. A tüneteket köhögéscsillapító és köptető, gyulladáscsökkentő szerek enyhíthetik. Fontos, hogy a kutya ilyenkor jó minőségű táplálékot kapjon. A tartási körülmények nagyban befolyásolják a gyógyulás idejét és menetét. Gondoskodjunk a szellős, pormentes elhelyezésről. Próbáljuk meg kiiktatni a magas párát, a túl meleget vagy hideget. Amennyiben kutyánk krónikus betegségben szenved, a betegség súlyosabbá is válhat. Minden esetben konzultáljunk állatorvosunkkal tehát és az előírtak szerint kezeljük a betegséget.

Kennel köhögés elleni oltás

Ahogy korábban említettük, a kennel köhögést több különböző kórokozó okozhatja. A jó hír az, hogy többségük ellen létezik védőoltás. A kombinált oltás például a vírusok nagy része ellen védelmet nyújt kutyádnak. Évente kell ismételni, éppúgy, mint a veszettség elleni oltást. Létezik továbbá egy speciális vakcina a Bordetella bronchiseptica baktérium ellen. Ezt a vakcinát orrba kell csepegtetni és már pár nap alatt védelmet biztosít. Az immunitást csak rövid ideig biztosítja, ha egy kutya átesett a betegségen. Éppen ezért fontos az éves oltások ismétlése. Ha gyakran jársz kutyáddal közösségbe, futtatókra, iskolába, mindenképpen konzultálj orvosoddal a megfelelő védekezésről, megelőzésről.